Friday, April 23, 2010

jengah2

lame dah tak tengok blog..haritu beriya2 sangat nak buat blog..tapi bila dah ada, tak sempat pulak nak tengok and post pape..huhu~..

Currently memang busy sangat ngan urusan graduating students..berulang alik ke UIA dan sebagainya..+ jadi job seeker yang sangat memenat dan memeningkan kepala ni..

ape2 ajela...tak larat pulak rasenyer nak bebel banyak2..semoga jumpa lagi..

xoxo~

Tuesday, April 13, 2010

~mari belajar mmbuat puding roti~

Sempena cuaca yang agak panas pada tengahari tadi, I tiba2 terfikir untuk membuat puding roti..mesti best if makan puding roti time2 camni (lagi2 yg dah sejuk)..yummyyy!!! cedap2..

Lalu, I pun mencari buku resepi I..Kat dlm tu I ade tulis cara2 nak wat puding roti..(gara2 xmo ganggu mak yang sedang enak beristirehat) + 1st time nak buat so, takut x menjadi, nnt kene ketawa ngan mak..Then, secara senyap2, berbekalkan buku resepi sendiri, I masuk dapur and cari bahan2..Alhamdulillah semua bahan2 memang dah ada kat dapur..hehehe (mission pencarian bahan2 berjaya!!!!!)..coz if tak cukup bahan2, kene la batalkan niat plak kan..=p

Jom tengok pe bahan2 nak wat puding roti..Bismillahirrahmanirrahim..hope mission ku ini berjaya...amin...(^_~)

Bahan2nya adalah seperti dibawah:
        1 buku roti biasa
        1 tin susu cair
        6 biji telur
        1 cawan gula (utk letak dalam bancuhan)
        1 cawan gula (untuk dibuat gula hangus)
        1 sudu teh vanilla eisin (betul ke eja macam ni?)..

Okey, jom layan gambar..senang sikit kot nak tau cara2 yang betul..

Bahan2..
                  
        "bahan2"            


(1) Masukkan 1 cawan gula ke dalam kuali dan letakkan di atas api..(pastikan api kecil shj ok)

"1 cawan gula dimasukkan ke dlm kuali"

"kacau-kacau"
(2) Bila gula dah seakan-akan kekuningan, tutup api, dan tuang gula tadi ke dalam loyang..(ratakan gula kesekeliling loyang..cepat2..jgn sampai gula mmbeku..hati2..gula tu panas dan akan menyebabkan loyang jadi panas..so, sila la pakai glove ketika proses meratakan gula tu ok..)

"gula dah menguning..ratakan kesekeliling loyang"

(3) Rendamkan roti di dalam air panas dan toskan.

 "Rendam2"

"wajah terbaru roti selepas ditoskan"

(4) Masukkan 6 biji telur dan 1 cawan gula ke dlm bekas..Kemudian, pukul sehingga sebati.

"6 biji telur + 1 cawan gula"

"pukul sampai la jadi macam ini"

(5) Masukkan roti yang telah ditoskan tadi kedalam bancuhan telur dan gula..

"Roti + telur + gula"

(6) Masukkan 1 tin susu cair dan  1 sudu teh eisin vanilla ke dalam campuran (roti, telur dan gula) tadi.

"Masukkan 1 tin susu cair"

"Masukkan 1 sudu teh eisin vanilla"

(7) Masukkan ape yang ade kat dalam bekas tadi, kedalam loyang yang berisi gula hangus (yang telah membeku).. dan masukkan ke dalam pengukus.

"kukus dalam 15 - 20 minit"

....................................SURPRISE!!!!!..................................

Dan...........

inilah hasilnyer.....(@_@)

 "puding rotiku"

Finally, siap gk puding roti I..Tp,masih bnyak yang perlu diperbaiki..untuk dapatkan outcome yang perfect!!!..ngee~



Monday, April 12, 2010

Keajaiban @ Kebetulan?

Rahsia Di sebalik "cincin pernikahan dan jari manis"

Saya rasa, ramai telah mengatahui tentang keajaiban ini..Namun tidak salah sekiranya saya menyebarkan kepada mereka yang masih belum tau kan? Tanpa buang masa, sila lihat gambar dan cuba dengan mengikuti langkah2 di bawah..Pasti anda akan kagum dengan hasilnya..


*Rapatkan kedua-dua tapak tangan … pastu bengkokkan dan rapatkan jari ketiga (jari tengah) … serta cantumkan hujung jari-jari yang lain seperti dalam gambar di atas.
Mari kita mula permainan ini.

1. Cuba buka dan renggangkan ibu jari. Jari ini mewakili kedua ibubapa kita. Ianya boleh dibuka sebab semua manusia akan sakit dan mati. Satu hari nanti kedua orang tua kita juga akan pergi meninggalkan kita.

2. Rapatkan semula ibu jari dan buka jari kedua (jari telunjuk). Jari ini mewakili adik beradik kita yang juga satu hari nanti akan berkawin dan bila dah berkeluarga, mereka juga akan meninggalkan kita.

3. Rapatkan semula jari kedua tu dan buka pula jari kelima (jari kelingking). Jari ni mewakili anak-anak kita bila kita dah berkeluarga nanti. Kita pun kena menerima hakikat bahawa mereka juga akan pergi meninggalkan kita bila mereka juga telah berkawin dan berkeluarga.

4. Rapatkan semula jari kelima tu. Sekarang cuba buka jari manis yang kita sarongkan cincin perkahwinan kita tu. Korang mesti terkejut jari manis tu sedikit pun tak mau bergerak dan tak boleh dibuka langsung. Aneh kan!!! …

kerana jari manis lah lambang hubungan suami isteri… bila dah kawen dan bersatu ianya harus bersama hingga ke akhir hayat.

Pelik tapi benar dan itu lah hakikat sebenar cinta sejati yang penuh dengan kasih sayang … terus bersama hingga ke akhir hayat.

Mungkin, ini juga adalah Rahsia tersembunyi yang Allah (S.W.T) ciptakan.. =)

*credit to:  http://intim.wordpress.com/

**aku kini**

Selamat pagi!!!Selamat bertemu kembali shbt2..

Dah berapa jam ntah aku tinggalkan blog aku ni..dek krn kemalasan tahap max utk menaip smlm..hari ni baru
ade mood nak menaip..tp,actually arini pun aku xtau nak membebel ape kt cini..jz de keinginan utk menaip, but idea nak taip tentang ape xde..hahahaa~ leh plak cmtu kan...

ermmm, since idea aku utk menaip xde yg menarik wt mase ni, jom je la.. layan cite xmenarik aku..ngee~ cite tntang pe yg aku rase & pe yg aku ngah pk..Recently,BANYAK BENDA YG MENYERABUTKAN duk berlegar2 kat kepala aku ni..almaklumlah..status "student" ku dh bertukar kpd "penanam aggur a.k.a penganggur" (hope xlama r status ni)..*sigh*~

mls nak bebel bnyak2..let's check it out k.. .


(1) Aku rase, aku rindu...

..UIA_GARDEN OF KNOWLEDGE AND VIRTUE..

 Aku rindu nak study balik..aku rindu kehidupan kat UIA..6 tahun aku de kat dlm perut uia (4tahun kt main camp Gombak + 2 tahun kt matrik UIA, PJ)..

UIA bnyak mengajar aku tntang kehidupan..especially kehidupan as "khalifah Allah"..Syukur pd Allah sbb dngan izinNya dpt aku belajar di TAMAN ILMU & BUDI ni..

I LUV U SO MUCH UIA!!!! + I MISS U DAMN MUCH recently...wawawawaaaaa~



(2) Aku rase..aku nak..
..International Centre for Education in Islamic Finance..

Aku rase cam nak further study..aku sgt2 berminat nak further study kat INCEIF..tp, layak kah aku?
huhuhu..aku nak jd cm pemikir2 Islamic Finance yg tersohor tu..macam  M.umer chapra,Muhammad Taqi Usmani, Mahmoud A. El-Gamal, Monzer Kahf, M. Nejatullah Siddiqi, Zubari Hassan & etc..

Aku kagum ngan mereka2 ni..cara mereka berfikir tentang Islamic Finance memang superb..luvs their ideas sgt2 lah..that is why, aku choose INCEIF if aku dpt peluang utk further study..sbab kat INCEIF silibus yg di tawarkan mmg sesuai sgt2..name pun "The Global University in Islamic Finance" kan..=)..haha..

whtever la..pe yg penting, doaku smg 1 ari aku akn dpt peluang utk jd salah sorg student INCEIF..xpun, jd lecturer INCEIF (haha..berangan r plak kan nak up jd lect plak..) (^_~)



(3) Aku Juga rase...aku kene..

~Picture taken from en. Google~

Yup..aku juga rase aku kene kerja..ermm..besh gak kan..kerja n ada office sendiri cam pic kat atas ni..tiap2 bln leh dpt income yg bnyakkkk...haha (smbil pegang dagu & berangan jap)..hik3..

Tp, nak keje ktne erk? sape nak amik aku keje? (haa..kata2 cm org putus asa)..*sigh..

Xboley2..jgn putus asa..yg penting USAHA..USAHA.. n USAHA..(t'lebih smngat la plak)..ngee~

Ermm..lg pun, baru 5 ari aku bertukar status ni..lum smpai seminggu pun..so, xslh r kan if aku duk bersahaja kat umah..mcm pe yg mak aku kata.."rehat lah dulu..jgn pk serabut2 sgt..dh lame kan study..gune la mase ni utk rehat sekejap..rehatkan kepala tu"..hehe..syg mak..cm tau2 jer mind aku mmg ngah serabut skrg ni..(^0^)

Aritu b4 exam aku de dpt 2 interview..1 aku g..1 aku tolak..n baru2 ni aku dpt exam SPA (yg SPA ni aku mls nak pk n xmo ulas bnyak2)..huhu..Segalanya aku serahkan kpdNya..sbb Him Maha Mengetahui ape yg terbaik utk hmbaNya.. 

Doa.. 

Usaha..

Ikhtiar.. 

Tawakal..


Ya Allah..aku btul2 buntu..=(



(4) Kekadang aku pk mcm nak..

"usahawan tani berjaya"

haaa~ sometimes aku rase cm nak jadi usahawan tani berjaya..(ala2 cm pic kat ats ni la)..hehe~ sbb cnfirm income yg aku akn dpt tu HALAL..cnfirm aku tau sumber n tau "modus operandi" yg sebenar tentang biz aku..pendek kata, insyaAllah semua di jamin HALAL, brlandaskan SHARIAH..

Maklum je la..dah terlalu bnyk biz yg "gharar" a.k.a "uncertainty" established skrg ni.. Fenomena ni dh cm cendawan tumbuh dh skrg ni..Dorg x pk ke?..income yg dorg dpt kn akn jd darah daging..then cmne ngan ibadah dorg if income yg dorg dpt tu ada unsur (gharar, maysir n gambling???)..haa.."shbt2 UIA ku statement ku ini mngingatkan aku pe yg kite dh study"..hik3 =p..

Mmg smtimes kite terlepas pandang ngan isu2 cmni..coz, kita dah di kelirukan ngan "modus operandi" certain biz..activity dorg tu seolah2 cm btul d sisi Islam..tp, cube  buka mata besar2, wat research dulu ke, tny expertise ke, tny ustaz (cm kt tv9) tu ke, pndek kata kene lah pk bnyak2 kali sblm terlibat..jgn d sebabkan duit, kita jd rambang mata..

INGAT!!!

Income yg kita cari tu bkn tuk kita sendiri..Ianya utk anak n isteri (bg yg dh berkahwin). .utk ibu bapa n adik beradik (bg yg masih bujang)..sanggup ke kalian bg org2 tersayang tu mkn dari sumber yg HARAM?...(haaa..kn dh ter'emo dh)..

Maaf..aku mmg sakit ati sgt bile timbul isu biz2 yg sedemikian..n yg paling aku sdey, shbt seIslam kita yg ramai join..Ya Allah..pesongkanlah hati ku dari terlibat ngan activity2 yg cmtu..n bukakanlah hati shbt2 seIslamku utk kembali ke jln Mu..amin..~

Okey..stop emo2 ni..berbalik kpd isu "usahawan tani berjaya" ku plak k..

FOCUS!!

Nak tau x knp aku terpk nak jd "usahawan tani berjaya" cam  pic kt atas tu? selain dari income yg halal n yakin "modus operandi" based on shariah requirement, aku rase dgn ni aku dpt ;

  1. Bg peluang pekerjaan kt org lain..(especially mrk2 yg ngah cari keje n berminat dlm bidang ni).
  2. Improve ekonomi negara since leh reduce import dari negara luar..sebaliknyer leh increase export..
  3. Leh circulate hasil utk mereka2 yg memerlukan..(gap btween d rich n poor may reduce)..
                                     (haa..kn dh kuar dh ilmu ekonomi ku..ngee~)

Tp..aku kene makesure biz aku mmg betul2 besar la kn..haaa~


(5) Aku fikir..???

"kepak..kepak..keboo00mmm"

haaa..isu ni adalah isu paling di gemari oleh ramai org ( i guess..especially bg certain makcik2) bile tngok gurlz yg dh abes study..tnp usul selidik (xtau ntah2 gurl tu nak further study ke, ngah tunggu offer keje ke, ngah de plan lain ker..n etc) dorg ni suke duk main terjah jer..

Ayt fav dorg.."Bila nk kawen?..kawen je la..kan dh abes blajar..lgpun kan dh dewasa"...haaa..ni kira ayat keramat r dari dorg..aku yakin ramai yg dh pernah dpt ayt keramat ni..tul x?..n  actually, ramai gurl yg x berapa selesa bile ayat keramat ni ditujukan kpd mereka..bg aku, bkn xsuke..cume xselesa sbb xtau nak jawap pe..haishhh~

Mmg la isu ni kene fikir..tp, aku rase aku nak pk tentang lain dulu la..lg pun nak bg ruang kt Mr.Right ku itu utk bernafas..kang kawen awal2 kang semput terus nafas beliau..haha..(btw, aku de Mr. Right ker?) hohoho~


...........................................................................................

ermmm..pe aku nak bebel lg erk? pnt plak aku rase..^^

Btw...Pas korg bc semua cerita2 aku kat ats tu, korg ada rase x aku dah jd cm sesuatu? jd cam sape korg rase???? (sila bg jwpn ngn jujur HOKEYYY!!)..

Hahaha..Aku rase aku dh jd mcm....mcm...mcm...

 "taken from mr. Google"

 mcm "Mat Jenin"...tp dlm kes aku ni aku dh jd mcm "Minah Jenin" r..sbb aku kn pempuan ..hahahaaa..*whatever*..asalkan aku dpt membebel kt blog aku ni...~

Okey la shbt2..rasenyer ckup dlu utk kali ni..nway, it's truekn "lifeisn0tsosimple"..it needs perjuangan n pengorbanan..

See u all bile i dh ade idea nak taip post yg seterusnyer okey...nak g masuk dapur..cooking time...daa~





Saturday, April 10, 2010

akhirnya..kini..pasti..

Alhamdulillah..akhirnya kini..pasti..aku dh ada blog!!!! aku rasa cm mimpi jer..dpt gk aku wat blog erk..sblm ni jz trpk jer..a.k.a dlm angan2..ermm..dpt gak aku cari background cantik ni utk blog aku (ermm, cntik bg pandangan aku) je la..xtau la bg u all..hehe..

erm..lame gak aku spend mase tuk dpt kan hasil cmni..(wlaupun xseberape)..haha..kire berbaloi la compare ngan sblum ni...ape yg penting??? "kerjasama"..upss..cilap..bkn la..ape yg penting?? USAHA..ye la..dari pg td aku duk study bnd ni..(mcm beriya la plak kan) nggee~..tp, btol la..dari pas subuh tau aku start wat blog ni..sekarang dh pkul 2.17 am.. baru nampak blog aku ni jd "ala2 berseri"..if x, suram ajer..x syiokkkk langsung..^^

blog dh hampir cm blog yg aku impi2kan..Alhamdulillah..tp mata aku? dh makin "suram"...meaning that??

............................aku kene tidoooo..............................

okey, aku beredar dulu..jmp lg next post k..nytezZzzzZzz...(-_-)

Friday, April 9, 2010

::Susah jgk yer::

ermm...ni 1st time aku menulis kat blog a.k.a 1st time create blog..letih gk dbuatnyer..almaklum je la..org yg xde experience cm aku ni..berjam2 aku abes kan mase tuk memahami sgl icon2 yg ade tuk dptkn hasil yg terbaik..(walaupun masih xseberapa hasilnyer)..

haaa..aku dh penat..nti la aku cube lg..strive utk wat blog yg cntik n ilmiah..sesape yg dah pakar..tlg aku plz..sgt cetek knowledge ku dlm bidang ini..sob..sob..sob..

mission aku utk minggu ni..."nak wat blog lawa, blog cantik..blog menarik!!!!"

xoxo..